Muffinki to szybkie i smaczne babeczki o wielu wcieleniach :) Podbiją one podniebienie każdego smakosza :) Dziś, z racji szalejącej w mojej kuchni muffinkowej grypy proponuję ich odsłonę z żurawiną i migdałami :)
Muffinki z żurawiną i migdałami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 80 ml oleju
- 2 jaja
- 3/4 szklanki żurawiny
- 0,5 szklanki migdałów
1. Składniki mokre takie jak jajka, mleko oraz olej dokładnie wymieszać.
2. W drugiej miseczce wszystkie składniki suche tj. mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać i stopniowo dodawać do wymieszanych składników mokrych. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Kiedy konsystencja ciasta będzie jednolita dodajemy żurawinę i migdały.
4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem. Do każdego otworu nalewamy ciasto na wysokość 3/4.
5. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C i pieczemy około 25 min do momentu "suchego" patyczka. Ostygnięte delikatne posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
Nice post thank you Amanda
OdpowiedzUsuń