Jak
wiemy śniadanie jest najważniejszym z posiłków, to od niego zależy jak
będzie pracował Nasz organizm w ciągu całego dnia. Niestety część z Nas
wymiguje się brakiem czasu (pośpiech do pracy, na uczelnie itp.), część
je "byle co" a tylko nieliczni sięgają po coś zdrowego. A jak jest z
tymi, którzy postanowili schudnąć? Otóż w tym momencie pojawia się
pierwsza trudność; co by tutaj zjeść szybko, smacznie i niskokaloryczne?
W
związku z tym pytaniem postanowiłam dzisiaj przybliżyć postać; zapewne
dobrze znaną każdemu z Nas a mianowicie - PŁATKI OWSIANE :)
PŁATKI OWSIANE
- są to płatki wytwarzane z owsa sianego. Zawierają dużą ilość
węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego
błonnika, lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Po prostu
bomba zdrowotna. Obecnie produkowane są trzy rodzaje płatków:
- płatki zwykłe - poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej (pozbawianiu wody), skutkiem czego do przygotowania posiłku konieczne jest ich ugotowanie
- płatki owsiane górskie - o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania z nich potraw wystarczy je jedynie zagotować
- płatki owsiane błyskawiczne - najbardziej przetworzone (odznaczają się niższą wilgotnością) są gotowe do spożycia na zimno
Zjedzone
na śniadanie dostarczają Naszemu organizmowi wartościowego białka,
które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Dodatkowo
komórkom mózgowym i nerwowym dostarczają witaminę B6, która poprawia
pamięć i polepszą koncentrację oraz wspomaga szybsze przyswajanie
wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu
zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Dodatkowo płatki owsiane zawierają
najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we
krwi poziom złego cholesterolu, a dzięki temu czyści
żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie
cholesterolu o 1% zmniejsza o 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę
wieńcową. Ale to jeszcze nie wszystko polecane są one ludziom chorym
na cukrzycę, ponieważ wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny
we krwi.
Płatki
te są wprost stworzone dla osób chcących poprawić swój wygląd i nie tylko. Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a występujący w nich
błonnik z łatwością zapełni Nasz żołądek likwidując na długo uczucie
głodu. Dostarczą energii na cały poranek ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz