niedziela, 16 lutego 2014

Muffinki z nadzieniem budyniowym

Ostatnio "zaraziłam" się muffinkową grypą i tak praktycznie cod tydzień to jakieś sobie robię oto moja propozycja z przed dwóch tygodni :)

Muffinki z nadzieniem budyniowym

Składniki:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  •  1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 jajko
  •  0,75 szklanka cukru pudru
  •  650 ml mleka
  •  3 łyżki cukru kryształu
  •  80 ml oleju
  •  3 łyżki kakao
  •  1 opakowanie budyniu waniliowego
Wykonanie:
  1. Suche składniki (mąka, soda, cukier puder, cukir waniliowy, kakao) wymieszać razem. W drugiej misce połączyć jajko, olej i szklankę mleka.
    Na palniku zagotować 350 ml mleka wraz z 3 łyżkami cukru kryształu. W pozostałych 50 ml rozprowadzić budyń z torebki. Całość zagotować i ostudzić.
    Następnie połączyć ze sobą składniki suche i mokre (poza budyniem) i mieszać aż połączą się wszystkie składniki. 
  2. Do formy na muffinki wkładam papilotki. Do każdej wlewam troszkę masy (do połowy), a następnie wkładam po łyżeczce budyniu waniliowego. Przykrywam budyn kolejną porcją ciasta.
  3. Muffinki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 min w 180*C.
    Podaję delikatnie posypane cukrem pudrem.
    Życzę smacznego :)
Muffinki biorą udział w akcji "Muffinkowe Zimowisko"


http://domiwkuchni.blox.pl/resource/Muffinkowe_zimowisko.jpg



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz