sobota, 15 lutego 2014

Zakochane trufle

Niezależnie od tego czy wczoraj świętowowaliśmy Nasze uczucia czy dzisiaj szczycimy się swoją niezależnością każdy od czasu do czasu lubi sięgnąć po małe conieco.
Dlatego zapraszam na:

 Zakochane trufle

 

Składniki

2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania serka homogenizowanego
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
6 kropli aromatu migdałowego
do koloru barwnik

Wykonanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać barwnik, żółtka, mąki i aromat. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
  2. Ciasto pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie biszkopt odstawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodny pokruszyć go na drobne kawałeczki.
  3. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać do biszkoptu wraz z serkami homogenizowanymi. Całość wymieszać i ugniatać aby masa stała się plastyczna.
  4. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce.
  5. Przed podaniem gotowe trufelki trzymać w lodówce minimum 2 godziny by troszkę stwardniały. Przed podaniem udekorować cukrowymi sercami. Smacznego :)



Pralinki, trufelki, czekoladki... Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz