Niezależnie od tego czy wczoraj świętowowaliśmy Nasze uczucia czy dzisiaj szczycimy się swoją niezależnością każdy od czasu do czasu lubi sięgnąć po małe conieco.
Dlatego zapraszam na:
Zakochane trufle
Składniki
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania serka homogenizowanego
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
6 kropli aromatu migdałowego
do koloru barwnik
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania serka homogenizowanego
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
6 kropli aromatu migdałowego
do koloru barwnik
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka wraz z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać barwnik, żółtka, mąki i aromat. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
- Ciasto pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie biszkopt odstawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodny pokruszyć go na drobne kawałeczki.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać do biszkoptu wraz z serkami homogenizowanymi. Całość wymieszać i ugniatać aby masa stała się plastyczna.
- Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na tacce.
- Przed podaniem gotowe trufelki trzymać w lodówce minimum 2 godziny by troszkę stwardniały. Przed podaniem udekorować cukrowymi sercami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz