Dlatego dzisiaj zapraszam na:
Walentynkowy tort
Składniki
biszkopt
biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- do koloru barwnik czerwony
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 5 kropli aromatu waniliowego
masa
- 200 gram margaryny
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/3 litra mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
poncz
- 2 łyżki wiśniówki
- 3 łyżki soku malinowego
- 2/3 szklanki wody
do przełożenia
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 250 dag truskawek
do ozdobienia wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
- Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
- Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
- Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
- Następnie nasączam biszkopty. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
- Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.
Wspaniały!!!
OdpowiedzUsuń