sobota, 15 lutego 2014

Walentynkowy tort

Wczoraj Walentynki a dziś Dzień Singla. Do wyboru do koloru każdy ma swoją "miłość" i powód by świętować.
Dlatego dzisiaj zapraszam na:

Walentynkowy tort


Składniki

biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • do koloru barwnik czerwony
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 5 kropli aromatu waniliowego
masa
  • 200 gram margaryny
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 litra mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
poncz
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 2/3 szklanki wody
do przełożenia
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 250 dag truskawek
do ozdobienia wiórki kokosowe

Wykonanie:
  1. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
  2. Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
  3. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
  4. Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
  5. Następnie nasączam biszkopty. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
  6. Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.

   7. Nakładam trzeci biszkopt i smaruję go tylko masą. Wkładam całość na 2 godziny do lodówki aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smaruję go dokładnie dokoła masą i przyozdabiam według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy.
Słodkie Walentynki 2014
Walentynki - czym TO się je?

1 komentarz: