wtorek, 11 marca 2014

Kruche babeczki z budyniem

Małe łakocie które przypadną do gustu łasuchom tym małym i tym większym :)

Kruche babeczki z budyniem


Składniki
  •  300 gram mąki pszennej
  •  100 gram cukru pudru
  •  100 gram masła lub margaryny
  •  1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  2 jajka
  •  1 opakowanie budyniu waniliowego
  •  2 łyżeczki śmietany
  •  margaryna do smarowania formy
Wykonanie:
  1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przesiać na stolnice. Dodać margarynę i za pomocą noża wszystko drobniutko posiekać. Następnie dodać jajka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Następnie zawijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 40 min.
  2. W czasie kiedy ciasto odpoczywa należy przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu musimy go dokładnie wystudzić. Kiedy budyń będzie stygł warto posmarować foremki na babeczki.
  3. Kiedy ciasto odpocznie dzielimy je na 2 porcję. Jedną z nich rozwałkujemy dość cienko. Następnie za pomocą np. szklanki wycinamy kółeczka, którymi oblepiamy foremki 
  4. Do tak przygotowanych foremek wkładamy pełną łyżeczkę wcześniej przygotowanego budyniu.
  5. Następnie drugą porcję ciasta rozwałkowujemy na podobną grubość co pierwszą i również wycinamy kółeczka. Wyciętymi kółeczkami zamykamy od góry nasze surowe babeczki.
  6. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w temp. 200*C. Przed podaniem posypujemy je delikatnie cukrem pudrem. I gotowe :) Mi wyszło z tej porcji 30 babeczek. 
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz