poniedziałek, 3 marca 2014

Muffinki z żurawiną i migdałami

Muffinki to szybkie i smaczne babeczki o wielu wcieleniach :) Podbiją one podniebienie każdego smakosza :) Dziś, z racji szalejącej w mojej kuchni muffinkowej grypy proponuję ich odsłonę               z żurawiną i migdałami :)

Muffinki z żurawiną i migdałami

Składniki:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  2/3 szklanki cukru kryształu
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 szklanka mleka
  •  80 ml oleju
  •  2 jaja
  •  3/4 szklanki żurawiny
  •  0,5 szklanki migdałów
Wykonanie:
1. Składniki mokre takie jak jajka, mleko oraz olej dokładnie wymieszać.
2. W drugiej miseczce wszystkie składniki suche tj. mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać i stopniowo dodawać do wymieszanych składników mokrych. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Kiedy konsystencja ciasta będzie jednolita dodajemy żurawinę i migdały.
4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem. Do każdego otworu nalewamy ciasto na wysokość 3/4.
5. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C i pieczemy około 25 min do momentu "suchego" patyczka. Ostygnięte delikatne posypuję cukrem pudrem.

 Smacznego :)

1 komentarz: