Grysikowa fantazja z truskawkami
Składniki:
Biszkopt                         
- jajka 5 sztuk
 - cukier 3/4 szklanki
 - mąka pszenna 3/4 szklanki
 - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
 - proszek do pieczenia 1 łyżeczka
 
- mleko
 - grysik 1 szklanka
 - masło 100 gram
 - biała czekolada 100 gram
 - cukier 1 szklanka
 - cukier waniliowy 1 opakowanie
 
- truskawki 500 gram
 
- galaretka truskawkowa 2 sztuki
Wykonanie:
1. Na samym początku oddzielamy żółtka od białek, które przekładamy do większego naczynia.2. Z białek ubijamy pianę na sztywno.
3. Do niej stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając.
4.Kiedy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.
5.Mąkę pszenną mieszamy wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszankę suchą stopniowo dodajemy do ubitych jajek.
6. W brytfannie smarujemy tłuszczem tylko dno i wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy masę biszkoptową do formy. Biszkopt wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni około 35 min. Następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
7. Kiedy biszkopt już ostygł w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Masło również roztapiamy na wolnym ogniu.
8. Mleko wraz z odrobiną wody aby się nie przypaliło zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier kryształ i gotujemy do jego całkowitego rozpuszczenia.
9. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę oraz masło. Na końcu zaś kaszę mannę i energicznie mieszamy by nie powstały grudki.
10, Wystygnięty biszkopt układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopt wylewamy jeszcze ciepły grysik i rozprowadzamy równomiernie.
11. Truskawki płuczemy i pozbawiamy szypułek. Następnie wbijamy je w masę grysikową.
12. Następnie galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Chłodzimy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć przelewamy na placek.13.Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny i gotowe. Dzielimy na porcje i rozkoszujemy się smakiem grysikowej fantazji.
Smacznego :)
 


Smakowita fantazja
OdpowiedzUsuń