sobota, 10 maja 2014

Szaszłyki z kurczakiem na ostro

W ramach tego, że już sezon grillowy w pełni dzisiaj proponuję coś dla smakoszy grillowych spotkań. Szaszłyki proste i szybkie a do tego wyglądające naprawdę zachęcająco :)

Szaszłyki z kurczakiem na ostro


Składniki
  • pierś z kurczaka 1 sztuka  
  • wędlina 6 plastrów 
  •  cebula biała 1 sztuka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • imbir 0,5 łyżeczki
  • chilli 0,25 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • woda 2 łyżki
Wykonanie:
  1. Na samym początku przyprawy takie jak papryka słodka, papryka ostra, chilli, curry, imbir wymieszać wraz z oliwą i wodą na jednolitą masę. Dodać do niej rozgniecione ząbki czosnku.
    Następnie pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę, wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 2 godziny. 
  2. Następnie cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę i delikatnie osolić.
    A plastry wędliny pociąć na paski średniej szerokości.  
  3. Kiedy kurczak jest już zamarynowany należy nabijać na patyczki do szaszłyków wszystkie składniki. Najpierw kawałek kurczaka, następnie cebulę, a kolejnie pasek wędliny tak by utworzyć z niego harmonijkę. 
  4. Jeśli będziemy smażyć szaszłyki na otwartym ogniu należy je spryskać delikatnie mieszanką oliwy, wody i przypraw aby kurczak pozostał soczysty. Jeśli zaś na grillu elektrycznym nie jest to konieczne.  
  5. Szaszłyki pieczemy po kilka minut z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej prosto z grilla.
    Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz