W ramach tego, że już sezon grillowy w pełni dzisiaj proponuję coś dla smakoszy grillowych spotkań. Szaszłyki proste i szybkie a do tego wyglądające naprawdę zachęcająco :)
Szaszłyki z kurczakiem na ostro
Składniki
- pierś z kurczaka 1 sztuka
- wędlina 6 plastrów
- cebula biała
1 sztuka
-
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
-
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
-
curry 1 łyżeczka
-
imbir 0,5 łyżeczki
-
chilli 0,25 łyżeczki
-
czosnek 2 ząbki
-
oliwa z oliwek 1 łyżka
-
woda 2 łyżki
- Na samym początku przyprawy takie jak papryka słodka, papryka ostra,
chilli, curry, imbir wymieszać wraz z oliwą i wodą na jednolitą masę.
Dodać do niej rozgniecione ząbki czosnku.
Następnie pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę, wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 2 godziny. - Następnie cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę i delikatnie osolić.
A plastry wędliny pociąć na paski średniej szerokości. - Kiedy kurczak jest już zamarynowany należy nabijać na patyczki do szaszłyków wszystkie składniki. Najpierw kawałek kurczaka, następnie cebulę, a kolejnie pasek wędliny tak by utworzyć z niego harmonijkę.
- Jeśli będziemy smażyć szaszłyki na otwartym ogniu należy je spryskać delikatnie mieszanką oliwy, wody i przypraw aby kurczak pozostał soczysty. Jeśli zaś na grillu elektrycznym nie jest to konieczne.
- Szaszłyki pieczemy po kilka minut z obu stron. Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej prosto z grilla.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz