wtorek, 28 kwietnia 2015

Owsiano-lniane piramidki na słono

Wiosna w pełni, coraz bliżej lata a moja figura do idealnych nie należ. :(
 Dlatego postanowiłam "odchudzić" swój jadłospis :)  Dzisiaj chcę Wam przedstawić propozycję na śniadanie. Opiera się ona na płatkach owsianych, ponieważ dostałam wiele wiadomości na priv z prośbą o stworzenie przepisu gdzie płatki owsiane będą wykorzystane na słono. I oto on :))

Składniki:
Ciasto:

  • płatki owsiane 50 gram
  • siemię lniane 20 gram
  • mleko 3 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • białko jaja kurzego 
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • ulubione przyprawy

Sos czosnkowy:

  • czosnek 1 ząbek
  • jogurt naturalny 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie
  • sól

Dodatki:

  • pieczarki 2 sztuki
  • ogórek zielony 60 gram
  • natka pietruszki


Wykonanie:
  1. Do młynka lub blendera wrzucamy siemię lniane oraz płatki owsiane. Mielimy je na "mąkę".
  2. Białko jaja wlewamy do miski i wraz ze szczyptą soli ubijamy je na sztywną pianę.
  3. Do piany dodajemy "mąkę" z płatków i nasion lnu oraz wodę, mleko. (ja użyłam jeszcze kilka kropel soku z cytryny). Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Następnie do papki dodajemy ulubione przyprawy i szczypiorek posiekany drobniutko. Mieszamy.
  5. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy placuszki. Każdy placuszek = łyżka masy. (Mi wyszło ich 5 ale jeden zjadłam w trakcie :))
  6. W tym czasie z czosnku jogurtu i ziół przygotowujemy sos czosnkowy.
  7. Kolejno ogórek oraz pieczarki kroimy w grubsze plastry. Pieczarki podsmażamy na suchej patelni.
  8. Na talerz nakładamy rumiany placuszek i smarujemy go sosem. Kolejno nakładamy na niego ogórka oraz pieczarki. 
  9. Smarujemy ponownie sosem i przykrywamy kolejnym placuszkiem. 
  10. Jego wierzch również smarujemy delikatnie sosem czosnkowym i układamy na nim pieczarki.
  11. W ten sam sposób postępujemy z resztą placuszków. Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego :))




P.S Jako napój świetnie sprawdzi się woda z miętą i cytryną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz