Składniki:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 2 mała sztuki jajek
- 2 łyżeczki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 300 gram pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 sztuki filetu z ulubionych ryb
- do smaku Sól
- do smaku pieprz
- do smaku czosnek granulowany
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka śmietany
- do smaku przyprawa do ryb
- 0,5 sztuki cytryny
- Mąkę wraz z wodą, jajkiem, mlekiem i olejem połączyć na jednolitą masę.
Dodać paprykę, sól i czosnek . Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni.
(mi wyszło 4 sztuki)
W tym czasie rozmrozić i osuszyć filety, przeciąć na pół i oprószyć przyprawą do ryb, sokiem z cytryny i innymi przyprawami wg upodobań. Smażyć na patelni bez tłuszczu. - Na drugiej patelni na ogrzanym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami pokrojonymi w plastry. Kiedy wszystko będzie już miękkie użyć blender i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku.
- Ciepły naleśnik posmarować pieczarkowym musem, na środku ułożyć rybę i zawinąć jak krokieta. Następnie zanurzyć w jajku rozmieszanym ze śmietaną i przyprawami a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni. Ja podaje je z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz