piątek, 10 stycznia 2014

Płatki owsiane

Jednym z najczęstszych postanowień noworocznych jest - odchudzanie. Trudno jednak takie postanowienie doprowadzić do końca skoro wszędzie tyle pyszności, a zwłaszcza w kuchni gdzie spędzamy sporo czasu :)




Jak wiemy śniadanie jest najważniejszym z posiłków, to od niego zależy jak będzie pracował Nasz organizm w ciągu całego dnia. Niestety część z Nas wymiguje się brakiem czasu (pośpiech do pracy, na uczelnie itp.), część je "byle co" a tylko nieliczni sięgają po coś zdrowego.  A jak jest z tymi, którzy postanowili schudnąć? Otóż w tym momencie pojawia się pierwsza trudność; co by tutaj zjeść szybko, smacznie i niskokaloryczne?


W związku z tym pytaniem postanowiłam dzisiaj przybliżyć postać; zapewne dobrze znaną każdemu z Nas a mianowicie - PŁATKI OWSIANE :)


PŁATKI OWSIANE - są to płatki wytwarzane z owsa sianego. Zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Po prostu bomba zdrowotna. Obecnie produkowane są trzy rodzaje płatków:
  • płatki zwykłe - poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej (pozbawianiu wody), skutkiem czego do przygotowania posiłku konieczne jest ich ugotowanie
  • płatki owsiane górskie - o większym stopniu przetworzenia, w celu przygotowania z nich potraw wystarczy je jedynie zagotować
  • płatki owsiane błyskawiczne - najbardziej przetworzone (odznaczają się niższą wilgotnością) są gotowe do spożycia na zimno
Zjedzone na śniadanie dostarczają Naszemu organizmowi wartościowego białka, które jest szczególnie potrzebne dzieciom i młodzieży. Dodatkowo komórkom mózgowym i nerwowym dostarczają witaminę B6, która poprawia pamięć i polepszą koncentrację oraz wspomaga szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. Dodatkowo płatki owsiane zawierają  najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu, który obniża we krwi poziom złego cholesterolu, a dzięki temu czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza o 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Ale to jeszcze nie wszystko polecane są one ludziom chorym na cukrzycę, ponieważ wpływają na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Płatki te są wprost stworzone dla osób chcących poprawić swój wygląd i nie tylko. Są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, a występujący w nich błonnik z łatwością zapełni Nasz żołądek likwidując na długo uczucie głodu. Dostarczą energii na cały poranek ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz