niedziela, 12 stycznia 2014

Otręby

Pora urozmaicić troszkę propozycje śniadaniowe :) Bo owsianka nawet z najlepszymi dodatkami może się po prostu przejeść . Monotonia na diecie zabija zwłaszcza Naszą motywację . Dlatego dzisiaj przedstawiam Państwu naszych nowych bohaterów - otręby

OTRĘBY to nic innego jak produkt "uboczny" powstający z przemiału różnego rodzaju zbóż. W ich skład wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna. Głównymi produktami przemiału są zaś mąki, kasze oraz ryże.
Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- i mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania Naszego układu pokarmowego. Pomagają przy profilaktyce schorzeń np. raka jelita grubego, rak żołądka oraz przy chronicznych zaparciach.
W zależności od tego z jakiego zboża pochodzą mają inne właściwość:
  • otręby pszenne - mają one wyjątkowo dużo błonnika, a wraz z  wodą  i  produktami  przemiany materii są niemal całkowicie usuwane  z Naszego organizmu.  Można  je  uprażyć na  suchej  patelni  lub  w  piekarniku dzięki temu zyskają  orzechowy  smak. Niestety nie sprawdzają  się  w  diecie  niskoglikemicznej  ponieważ mają  wysoki  indeks  IG
  • otręby  owsiane - rozpuszczają się w wodzie i obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ pochłaniają  tłuszcz,  który  wraz  z  nimi  jest wydalany  z  organizmu.
  •  otręby żytnie i orkiszowe - pomagają przy zmęczeniu, spadku wydolności, przy problemach  z  sercem  oraz układem krążenia,  alergiach,  utrudnionej przemianie  związków  wapnia czy wzmożonej  podatności  na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Od niedawna otręby, dzięki wspomnianym zaletom, są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa również cukierniczego, płatków, musli, sałatek itp. Stanowią one swoisty „wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne, ponieważ w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, a dzięki dużej ilości błonnika powodują uczucie sytości.

Najlepiej jeść mieszankę różnych rodzajów  otrąb.  Na  początku  wystarczą 2–3 łyżeczki dziennie gdyż zbyt duża ilość  otrąb  prowadzi  bowiem  do bólu  brzucha  i  wzdęć.  Zbyt  duże jednorazowe ich spożycie grozi o dziwo zaparciami.  Wraz  z  wprowadzeniem otrąb do diety należy też więcej pić: przynajmniej  1,5–2  litry dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz