Pora urozmaicić troszkę propozycje śniadaniowe :) Bo owsianka
nawet z najlepszymi dodatkami może się po prostu przejeść . Monotonia na
diecie zabija zwłaszcza Naszą motywację . Dlatego dzisiaj przedstawiam
Państwu naszych nowych bohaterów - otręby
OTRĘBY to
nic innego jak produkt "uboczny" powstający z przemiału różnego rodzaju
zbóż. W ich skład wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna.
Głównymi produktami przemiału są zaś mąki, kasze oraz ryże.
Otręby
zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- i mikroelementów.
Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania Naszego układu
pokarmowego. Pomagają przy profilaktyce schorzeń np. raka jelita
grubego, rak żołądka oraz przy chronicznych zaparciach.
W zależności od tego z jakiego zboża pochodzą mają inne właściwość:
- otręby pszenne - mają one wyjątkowo dużo błonnika, a wraz z wodą i produktami przemiany materii są niemal całkowicie usuwane z Naszego organizmu. Można je uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku dzięki temu zyskają orzechowy smak. Niestety nie sprawdzają się w diecie niskoglikemicznej ponieważ mają wysoki indeks IG
- otręby owsiane - rozpuszczają się w wodzie i obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ pochłaniają tłuszcz, który wraz z nimi jest wydalany z organizmu.
- otręby żytnie i orkiszowe - pomagają przy zmęczeniu, spadku wydolności, przy problemach z sercem oraz układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia czy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Od
niedawna otręby, dzięki wspomnianym zaletom, są propagowane jako
składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa również
cukierniczego, płatków, musli, sałatek itp. Stanowią one swoisty
„wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne, ponieważ w
dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, a dzięki dużej ilości
błonnika powodują uczucie sytości.
Najlepiej
jeść mieszankę różnych rodzajów otrąb. Na początku wystarczą 2–3
łyżeczki dziennie gdyż zbyt duża ilość otrąb prowadzi bowiem do
bólu brzucha i wzdęć. Zbyt duże jednorazowe ich spożycie grozi o
dziwo zaparciami. Wraz z wprowadzeniem otrąb do diety należy też więcej pić: przynajmniej 1,5–2 litry dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz